Verseny Rubik Kocka

A Verseny Rubik Kocka  és a WCA Rubik Kocka Versenyek

 

A Rubik-kockát Rubik Ernő találta fel 1974 tavaszán, amely végül 1977-ben került kereskedelmi forgalomba és az 1980-as években vált egyre népszerűbbé. Ebben az időszakban az e-mail és az internet még a kezdeti stádiumban volt, így a legkorábbi versenyek 1980 júliusára tehetők. Ekkor jött létre az MIT Cube Lovers levelezőlista, amelyen a megoldási módszerek és a különféle rejtvényelméletek keringtek. Ebben az időszakban könyvekből, hírlevelekből és tévéműsorokból tájékozódhattak a kocka szerelmesei.

 

A különféle régiókban kockaversenyeket rendeztek, ahol a kocka rajongói megmutathatták gyorsasági és kocka kirakási képességeiket. 1982-ben megszervezték a WC1982 Rubik-kocka verseny világbajnokságot.

Ez volt a legelső nagy verseny.

Ebben az időszakban látott napvilágot a Cubic Circular negyedéves hírlevél, amelynek megálmodója David Singmaster volt. A matematikus és kocka rajongó Singmaster a hírlevelekben a különféle rejtvényelméleteket vitatta meg, emellett a kockázásról osztott meg történeteket. 1983 után sajnos megszűntek a versenyek ezt „sötét korszaknak” is nevezik és egészen az 1990-es évek közepéig kitartott.

 

Amikor az internet egyre elterjedtebb lett a háztartásokban és 1996-tól egyre több weboldal jelent meg a témában a különféle útmutatókkal és forrásokkal, akkor újra elindult az őrület. 1999-ben megjelent a Rubik’s Games CD-ROM játék és ez újraélesztette a Rubik kockázást. 2000 júniusában Chris Hardwick létrehozta a Yahoo Speedsolving Rubik kocka csoportot, amely egy online fórum volt és itt megvitathatták a játékosok a tapasztalataikat és játék idejüket is.

Még ugyan ebben az évben Ron van Bruchem elindította a speedcubing nevű oldalt, ahol nem hivatalos rekordokat, rangsorokat, híreket osztottak meg a rajongókkal. 2001-ben elkezdték a New Yorki világbajnokság szervezését, de a biztonsági aggályok miatt hamar elnapolták ezt az eseményt. 2003-ban Ron van Bruchem és Dan Gosbee a kanadai Torontóba szerveztek egy Rubik-kocka világbajnokságot.

 

Mivel sikerült szponzorokat és széleskörű médiatámogatottságot szerezniük, így végül összesen 89 versenyzővel rendezték meg a WC2003 bajnokságot. Ez akkora sikert aratott, hogy rögtön ezután Ron megszervezte a Dutch Opent és folyamatosan lépett kapcsolatba más európai játékosokkal, így 2004-re már kontinentális bajnokságot szerveztek.

Még 2003 második felében Tyson Mao is belépett a kockások világába és Shotaro Makisumival megvitatták a kaliforniai verseny megszervezésének ötletét. Erre a versenyre végül 2004-ben került sor Caltech Winter 2004 és Caltech Spring 2004 néven.

Verseny Rubik Kocka
Verseny Rubik Kocka

 

A fizikai versenyek iránti hatalmas érdeklődés miatt a Yahoo csoportban megkezdődtek a közös beszélgetések és létrehozták a Rubik kocka bizottságot, hogy megfelelően tudják felügyelni a versenyeket és jobban nyomon követhessék a rekordokat.

2004 augusztusában megjelent a WCA (Világ Kocka Szövetség) első szabályzata és megalakult a World Cube Association (Világ Kocka Szövetség), amelynek társalapítója Ron és Tyson voltak.

Az első honlapot Ron készítette, de nem sokkal később bekapcsolódott a munkába Clément Gallet, Stefan Pochmann valamint Josef Jelínek is. Egyre több küldöttet kezdtek el toborozni, akik feleltek a versenyek megszervezéséért és irányították a világszerte a játékosokat. Versenyeket szabályozó szabályzatokat alkottak, emellett nyilvántartották az összes versenyt és rekordot. Ugyanekkor elkészült a hivatalos WCA (Világ Kocka Szövetség) logó is. 2005-ben a japán Kiotóban rendezték meg az első hivatalos versenyt, majd 2006-ban Patrick Kelly elindította a SpeedSolving Fórumot, amely megelőzte a Yahoo-s fórumot is.

Ez volt akkoriban a legaktívabb Rubik-kocka platform. 2007-ben Dél-Amerikában, 2009-ben Óceániában, majd 2014-ben már Afrikában is rendeztek versenyeket.

 

2003-tól kezdve a világ különböző országainak is lehetőséget adtak, így pályázhattak a bajnokságok megrendezésére. A rendszeres versenyek mellett ezek a bajnokságok is rendszeressé váltak és folyamatosan vonzották a kocka rajongókat. A szövetség ezen idő alatt folyamatosan bővült és különböző változásokon ment át. Sokkal több csapat és bizottság működött, akik feleltek a versenyek tisztaságáért és a rekordok rögzítéséért. 2005 és 2010 között a technológiai fejlődés hatására a versenyek minősége javult és a kockások közötti kapcsolat egyre szélesedett. A közösségi média és az élő közvetítések lehetővé tették, hogy a rekordok folyamatosan megdőljenek és a versenyek elérhetőbbek legyenek.

2020 áprilisában elindult a WCA (Világ Kocka Szövetség) fórum, amely kommunikációs platformot nyújt a közösség számára. Mára már több mint 140 000 regisztrált játékosa van 143 országból és eddig közel 7000 versenyt rendeztek meg. A felkapott és népszerű kocka forgatás világbajnoksága 1982-ben érte el Budapestet. A Rubik’s Hungarian Openen Minh Thai 22,95 másodperces idővel lett bajnok.

 

Sokan talán nem is tudják, hogy nem csak a 3×3-as Verseny Rubik kocka létezik, hanem több fajta kocka forgatására is lehetőség van. A kockákat többféle szempont szerint különböztetik meg, az első és talán legfontosabb különbség a hivatalos versenyen használt kockák és a hobbi kockák között található meg.

A két kockafajtát ezen belül megkülönböztetik normál alakú Rubik-kocka és nem kocka alakú logikai játék szerint. A versenyeken több csoportra bontják a kockákat.

Az első a 6 lapos 3×3-as verseny rubik kocka, de itt kevesebb vagy több kisebb kocka is lehet egy sorban vagy oszlopban. 2×2, 3×3, 4×4, 5×5 vagy 6×6-os, illetve 7×7-es kocka is lehet. A második csoportba a Pyraminx, Megaminx, Squre-1 valamint a Skewb logikai játékokat sorolják.  Ezeken felül a Rubik-óra s de tartozik, amelynek angol elnevezése Rubik’s Clock.

 

Most nézzük meg egyesével, hogy ezek a játékok mit is takarnak.

 • 6×6-os Rubik-kocka – itt 6 kiskocka található meg amelyek egymás mellet találhatók meg vízszintesen és függőlegesen.
 • Squre-1 logikai játék, amelyet két féle módon is forgathatunk. A jobb oldalát forgatva átlósan forog, vízszintesen pedig a forgatása a normál kockáéval megegyező.
 • Skewb logikai játéknál a kockákról hiányoznak az élek így csak 2 tengellyel rendelkezik. Ez a kocka sokak kedvence. Ezen belül 2 ismertebb fajta sokak kedvence, a ShengShou és a Moyu.
 • Megaminx egy igen érdekes kocka, amelynek 12 lapja van, azaz pontosan duplája a hagyományos kockának. A kockán elhelyezkedő lapok ötszög alakúak és egy sorban összesen 3 elem helyezkedik el.

 

Nézzük meg, hogy versenyen kívül még milyen kockákat lehet forgatni, azaz következzenek a hobbi kockák.

 

Itt is ugyanaz a két csoport található meg és ezen felül ebbe a kategóriába tartozik a 22×22, a 28×28, valamint a 17×17-es kocka is. Ha a nem kocka alapú játékokat vesszük górcső alá, akkor kicsit bonyolódik a helyzet. Itt a kockáknak van nagyobb és kisebb változata is. Megaminx esetében, ami ugye alapból 3×3-as, létezik egy kisebb változata a Kilominx, amely egy 2×2-es kocka. Nagyobb változata is akad, de az páratlan számú kockákból áll. Az 5×5-ös kocka a Gigaminx, a 7×7-es a Terraminx, míg a 9×9-es a Pettaminx.  A Pyraminx játék egy kisebb kockát takar, amelynek a nagyobb változata a 4×4-es Master Pyraminx.

 

2017 óta összesen 10 versenyt rendeztek meg Magyarországon

 

 1. március 25-26. – Budapest, Lurdy Ház – Hungarian Nationals. Keaton Ellis 8,56 másodperces átlaggal győzött a 3x3x3 kocka versenyszámban. Második helyen Baticz Milán (9,23), harmadik helyen Maróti Róbert (9,48) végzett.

 

 1. július 1. – Eger, Hunguest Hotel Flóra – Eger Open. Maróti Róbert 9,41 másodperces átlaggal győzött a 3x3x3 kocka versenyszámban. Berecz Máté a második (9,80), Barát Bence pedig a harmadik helyen végzett (10,04).

 

 1. október 13-15. – Budapest, Hotel Hungária City Center – Hungarian Open. Mogyorósi Hunor 8,74 másodperces átlaggal győzött a 3x3x3 kocka versenyszámban. A második helyen Baticz Milán (8,83), a harmadikon pedig Tűzkő Salamon (10,11) végzett.

 

 1. december 2-3. – Pécs, Corso Hotel – Pécs Open. Staš Zupanc 8,02 másodperces átlaggal győzött a 3x3x3 kocka versenyszámban. Második lett Maróti Róbert (8,90), harmadik Mogyorósi Hunor (9,34).

 

 1. március 31- április 1. – Budapest, Lurdy Ház – Budapest Open. Bózsing Hunor 8,94 másodperces átlaggal győzött a 3x3x3 kocka versenyszámban. Második helyen Maróti Róbert (8,94), harmadik helyen Baticz Milán (9,22) végzett.

 

 1. szeptember 28-30. – Budapest Lurdy Ház – Hungarian Open. Maróti Róbert 8,52 másodperces átlaggal győzött a 3x3x3 kocka versenyszámban. A második helyen Bózsing Hunor (8,87), a harmadikon pedig Nejc Ian Čurman (8,94) végzett.

 

 1. március 30-31. – Budapest Lurdy Ház – Budapest Open. Mogyorósi Hunor 8,36 másodperces átlaggal győzött a 3x3x3 kocka versenyszámban. A második helyen Jakub Drobný (8,83), a harmadikon pedig Maróti Róbert (9,37) végzett.

 

 1. augusztus 24-25. – Budapest, Duna Aréna – Hungarian Summer. Jakub Kipa 8,32 másodperces átlaggal győzött a 3x3x3 kocka versenyszámban. Slezák Gábor lett a második (8,73), Jakub Drobný pedig a harmadik (9,18).

 

 1. szeptember 20-22. – Budapest, Lurdy Ház – Hungarian Open. Marek Majerik 8,50 másodperces átlaggal nyert a 3x3x3 kocka versenyszámban. Bereczki János a második (9,07), Jakub Kipa pedig a harmadik helyen végzett (9,29).

 

 1. február 22-23. – Budapest, Lurdy Ház – Budapest Open. Jakub Kipa 8,25 másodperces átlaggal nyert a 3x3x3 kocka versenyszámban. A második helyen Kalmár Viktor (8,48), a harmadikon Mogyorósi Hunor (8,53) végzett.

 

Egy WCA verseny alatt a következő versenyszámokat hirdetik meg:

 • 3x3x3 kocka, 2x2x2 kocka, 4x4x4 kocka, 5x5x5 kocka, 3x3x3 egykezes, óra, Megaminx, Pyraminx, Skewb és Square-1.
 • 6x6x6 kocka és 7x7x7 kocka
 • 3x3x3 bekötött szemmel, 4x4x4 bekötött szemmel, 5x5x5 bekötött szemmel
 • 3x3x3 legkevesebb lépésből
 • 3x3x3 többszörös vak.

 

Nézzétek meg Videón a Rubik Kocka Kirakásának Rekordjait:

 

 

 

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Shopping Cart