Rubik kocka érdekességek

Rubik kocka érdekességek

A Rubik kocka világ egyik legismertebb játéka és szinte minden háztartásban megtalálható. Ez a magyar találmány futótűzként terjedt el a világon és most összegyűjtöttünk néhány Rubik kocka érdekességeket, többek között megismerheted a történetét, megtudhatod, hogy hogyan lehet kirakni és még sok más hasznos információt is megtudhatsz erről a logikai játékról.

Rubik kocka érdekességek

A Rubik kocka története

A Rubik kocka története a 20. századra nyúlik vissza, amikor Rubik Ernő egyetemi professzor kitalált egy játékot, hogy segítse a diákjai tanulmányait és könnyebben megérthessék a különböző geometriai alakzatokat. Az 1974-ben, fakockákból és gumiszalagokból megalkotott játékot hamar megkedvelték diákjai és Rubik Ernő úgy gondolta, hogy a szélesebb közösség számára is érdekes lehet.

Rubik Bűvös kocka néven szabadalmaztatta a játékát, amelyet kezdetben csak Magyarországon árultak.  A logikai játék megtetszett, a már megszűnt, Ideal Toys nevű amerikai vállalatnak, amely kisebb-nagyobb áttervezés és újragondolás után, 1980-ban bemutatta a Rubik kockát a nemzetközi közösségnek.

A Rubik kocka hamar kedvelté vált a világ minden pontján és már a kezdeti években több millió darabot adtak el belőle és számos díjat és elismerést szerzett. Ma, az eladott darabok száma meghaladja a 350 milliót és ezzel a világ egyik legkelendőbb játéka nevet viseli.

Rubik Ernő

Ki a Rubik kocka célközönsége

A Rubik kockát minden korosztály bátran használhatja és mindenki számára hasznos, fejlesztő képességekkel bír. Viszont 3 évesnél fiatalabbaknak, az apró alkatrészek miatt, nem érdemes odaadni. A legtöbb rekordtartó 25, sőt 14 év alatt van, mivel ők több szabadidővel és gyorsabb tanulási képességekkel rendelkeznek, viszont bárki, kortól függetlenül meg tudja tanulni, ha rászánja az időt.

Miért rakd ki a Rubik kockát?

A Rubik kockát nem csak azért érdemes megtanulni kirakni, mert jó szórakozás és el lehet vele ütni az időt. Számos haszna lehet az életedben, annak ha ki tudod rakni a kockát és aktívan gyakorolsz:

  • Sikerélmény: Ha egyszer végre megtanulod kirakni a Rubik kockát, az hatalmas sikerélményt tud adni. És jobbnál-jobb időket kirakni, megdönteni a saját rekordokat mindig nagyszerű érzés, amitől boldogabb és magabiztosabb lehetsz.
  • Problémamegoldó képességek javítása: A Rubik kocka kirakásához szükségünk van térbeli látásra, kritikus gondolkodásra, megfelelő logikára. A folyamatos új és különböző állások segítenek a problémamegoldó képesség javításában.
  • Finommotorika javítása: A Rubik kocka megfelelő és gyors forgatásához jó koordinációs képességekre, finommotorikára és kézügyességre van szükség. Minél többet gyakorol valaki, annál jobbak lesznek ezek a képességei.
  • Memória és figyelem javítása: Ahhoz, hogy valaki gyorsan ki tudja rakni a kockát különböző és akár elég sok algoritmusra van szükség. Ezeket meg kell tanulni, el kell sajátítani és ez fejleszti a memóriánkat.
Új Rubik kocka világrekord

Milyen fajta Rubik kockák léteznek?

2x2 Rubik kocka

A 2×2 Rubik kockát Larry Nichols, 1970-ben, 4 évvel a hagyományos Rubik kocka feltalálása előtt szabadalmaztatta. Ezt A logikai játék Pocket Cube, azaz Zsebkocka néven volt árusítva és mágnesek tartották össze, viszont ez nem terjedt el széles körben.

Manapság a 2×2 kocka, a 3×3-hoz hasonló mechanikával rendelkezik és a legnépszerűbb Rubik kocka variációk közé tartozik.

3x3 Rubik kocka

A 3×3 Rubik kocka Rubik Ernő találmánya, aki 1974-ben találta fel ezt a logikai játékot, eredetileg oktatási célra. A játék hamar népszerűvé vált és manapság a legkelendőbb játékok közé tartozik.

4x4 Rubik kocka

A 4×4 kocka is magyar találmány, ezt Sebestény Péter találta fel 1981-ben. Eredeti neve Rubik’s Revenge, azaz Rubik bosszúja volt. Ez is népszerű Rubik kocka variáció, viszont mivel több elemből áll nehezebb kirakni és több időbe telik elsajátítani.

Nagy Rubik kockák

A Rubik kockák méretei nem állnak meg 4×4-nél. Létezik 5×5 kocka, amelyet Udo Krell talált fel 1981-ben és a Professor’s cube, azaz a Professzor kockája nevet adta neki. Ezen kívül számos más méretű kocka létezik, amelyek akár a 20×20-as méretet is elérhetik. Ezek közül szinte mindegyiket ki lehet rakni hasonló módszerekkel, csak a méretük miatt ez több időt vesz igénybe.

Egyéb Rubik kockák

Nem csak kocka alakú Rubik kocka variációk léteznek, hanem rengeteg különböző forma van, amelyek különböző nehézségi szinekkel bírnak. Ezek közül a legismertebbek a Pyraminx, Megaminx, Skewb, SQ-1.

A Rubik kocka kirakása

A Rubik kockát több különböző algoritmussal ki lehet rakni. Mindegyiknek meg vannak az előnyei és a hátrányai. A legismertebb Rubik kocka metódusok a CFOP (Fridrich), a Roux és a ZZ metódusok.

CFOP metódus/Fridrich metódus

A CFOP metódust Jessica Fridrich találta fel 1997-ben, és manapság ez az egyik legtöbbet használt Rubik kocka kirakási módszer.

A metódus, a nevéből adódóan 4 fő lépésből áll. Az első lépés a Cross, azaz a kereszt. Ezt követi A First Two Layers, azaz az első két sor, majd jön az OLL (Orientation of the Last Layer/Az utolsó réteg orientálása), és végól a PLL (Permutation of the Last Layer/Az utolsó réteg permutálása).

Ha meg szeretnénk tanulni a teljes CFOP metódust, akkor 57 OLL és 21 PLL algoritmust kell elsajátítanunk, viszont, ahhoz, hogy ki tudjuk rakni a kockát, elég csak egy töredékét ismerni ennek. De ha gyorsabbak akarunk lenni, akkor ezeken kívül még rengeteg különböző algoritmus van, amit megtanulhatunk.

cube, hand, boy-2209365.jpg

Roux metódus

A Roux metódus Gilles Roux-hoz kötődik, aki 2003-ban publikálta ezt a kirakási módszert. A Rubik kocka megoldásában ő a középső rétegekre helyezte a hangsúlyt, amelyeket a nagyon gyorsan, szinte átfogás nélkül lehet a középső és gyűrűs ujjakkal forgatni. Ennél a módszernél, nem sorokat, hanem különböző blokkokat kell megcsinálni.

ZZ metódus

A ZZ metódus 2006-ban került széles körben az emberek elé Zbigniew Zborowski jóvoltából. Ez a módszer az alacsony forgatási számra és a magas forgatási sebességre teszi a hangsúlyt.

Honnan tudok Rubik kockát beszerezni

Ha kedvet kaptál megtanulni kirakni a Rubik kockát vagy csak egy jobb, esetleg egy más kockára vágysz, akkor az rbolt.hu oldalon rengeteg különböző variáció található, ahol biztosan talált a kedvedre valót!

Shopping Cart